Kako se postavlja dekorativni kamen – uputstvo

Kako da uradiš sam ?

Tutorijal :

1. korak

Gipsarskom špaklom nanesite sloj maltera debljine 1,5 cm ( 1 cm za sierra modele) čvrsto na zid. Pazite da ne nanosite malter preko prevelike površine da ne bi došlo do njegovog sušenja, što bi dovelo do gubitka adhezije pre nego što se kamen postavi.

2.  korak

Mathios kamen može biti postavljen od vrha naniže iii od dna naviše. Postavljanje Mathios kamena od vrha naniže pomaže da na kamen ne kaplje malter. Počnite od postavljanja ugaonih elemenata. Obratite pažnju na to da ugaoni elementi imaju dugu i kratku stranu koje treba da se smenjuju na uglu. Nanesite malter na zadnju stranu svakog kamena i zatim kamen utisnite u sloj maltera, sve dok se malter ne istisne oko ivica kamena. Uklonite višak maltera koristeći gipsarsku špaklu.

3.  korak

Postavite ravne kamene elemente od ugla ka centru, vodeći računa da se između kamenja ostavi prostor od 1 cm iii manje. lzbegavajte duge neprekidane spojne linije između kamenih elemenata. Što se ugaonih ele­menata tiče, nanesite veću količinu maltera na zadnju stranu, pritisnite ravan kamen  u  sloj maltera i  uklonite  višak  maltera oko  ivica. Secite i doterujte kamen mačetom iii velikim kleštima za sečenje da biste dobili potrebnu veličinu. Za najbolji završni izgled isecite i uklonite malter sa ivica.

postavljanje dekorativnog kamena
fugovanje dekorativnog kamena Mathios Stone

4.   korak

Pošto su svi kameni elementi postavljeni na zid, ispunite malterom praznine (fugne) između njih koristeći špric sa malterskom smešom. Pazite da ne umrljate malterom površinu kamena. Slučajno umrljan kamen treba pustiti da se osuši dok malter ne postane mrvljiv i onda ga očistiti četkom. Ne dozvolite da se slobodan malter suši preko noći. Ne koris­tite kiselinu iii proizvode na bazi kiseline.

5.  korak

Kada fugne postanu čvrste, ali ne i suve, razgrnite višak maltera i usmerite ga na gore, koristeći drveni štap iii metalnu oštru alatku. Pažljivo zaptivati dekorativni kamen oko ivica.Očistite fugne i višak  maltera  odstranite sa  površine  kamena  četkom.

6.  korak

Ukoliko je neophodno da se kamen zaptiva koristite zidarski zaptivač dobrog kvaliteta (da bi se  smanjila  mogutćost  prljanja).  Koristite silikonske  proizvode  iii proizvode na bazi silikata(premaze).

Pre upotrebe obavezno isprobajte ove proizvode na  slobodnom kamenu (zbog promene boje) .                                     ·

Vodite računa o tome da će zaptivana smeša potamneti boju kamena.

Ali u većini slučajeva Vam ne treba nikakav premaz radi zaštite kamena.

Deo procesa postavljanja kamena baš u našem izložbenom salonu :

Postavljanje dekorativnog kamena

Postavljanje Mathiosa sa uputstvom na engleskom:

Montaza dekorativnog kamena