Koja zidna obloga je najbolja?

Mislim da se sa ovim pitanjem suočio svako ko se odlučio da svoj dom ukrasi .

Koji da odaberemo prirodni ili dekorativni kamen i zašto?

Takodje i većina mojih kolega(arhitekata) često je u procepu izmedju klijentovog novca i onoga što želimo.

Kako pišem u sklopu bloga firme Kamen Dekor trudiću se bez pristrasnosti da pojasnim glavne razlike.

Ako pričamo o dekorativnom kamenu brojne su zablude u vezi njega . Često naši klijenti slušaju majstore koji se isključivo vezuju za firme sa kojima su navikli da rade ili imaju dilove.Tada je naš posao otežan jer nailazimo na sukobe gde su klijenti pod stalnim pritiskom da li ce majstor znati da ugradi.

Drugi problem su gipsari koji obećavaju da dekorativni kamen od gipsa ima odličnu otpornost pa ako krene da se kruni ili ne izdrži udarac mi često budemo na udaru.Da se razumemo gipsani dekorativni kamen je mnogo jeftinije rešenje ali nije za mesto kome imaju prilaz mala deca ili prosto ako je to mesto izloženo bilo kakvom i manjem udaru jer neće to izdržati.

Dekorativni kamen poput Mathiosovog jeste odlično rešenje i ne bi se bez razloga ugradjivao širom sveta.

Morate imati na umu da je 1 m2 oko 50 evra i ako možete sebi da ga priuštite da to je pravo rešenje.

Dobija se od prirodnog tj njegovim mlevenjem pa je samim tim i odličan i za fasade. Da ne bi zvučalo reklamno imate na ovom sajtu pa se informišite i pogledajte sami radove.

Prirodni kamen je opet posebna priča. I tu bih mogao da Vam dam sjajne savete ali cena takvog kamena je visoka i trenutno je mali izbor Evropskih proizvodjača na našem tržištu. Zašto se vezujem za strani prirodni kamen?

Kao prvo npr Italijani imaju mnogo lepši tj ulažu u završnu obradu i pri svakom uvozu prolaze kod radiologa gde dobijaju sertifikat o dozvoljenoj radioaktivnosti koji svaki prirodni kamen ima u sebi. Neki veći neki manji.

Granitni kamen je posebna priča i njega Srbija stvarno ima .Tu preporučujemo da se obidje Arandjelovac kome dajemo ogromnu prednost u odnosu na uvozne granitne ploče najčešće kineske.

Diplomirani inženjer arhitekture

Dejan Milošević