Dekorativni kamen – Dekorativna cigla

Dekorativna cigla je mnogo lakši, a samim tim i jeftiniji materijal.

Najčešće se koristi za fasade, ali lepo izgleda i u stanu. Zato se često vezuje i za izraz dekorativni kamen.

Oblaganje pojedinih zidova ciglom ili kamenom uneće u enterijer dodatnu toplinu i prijatniju atmosferu. Na tržištu se mogu naći odlične i verne kopije za prirodan kamen i ciglu, koje imaju i dosta prednosti.

Najbolja dekorativna cigla se pravi od prirodnog kamena.

Fasadna dekorativna cigla je mnogo lakši, a samim tim i jeftiniji materijal i može da se nađe u raznim bojama, oblicima, veličinama i dezenima. Otporna je na spoljašnje uticaje tako da se najviše koristi za uređenje i dekoraciju fasada na kućama ili vikendicama.

Postavlja se na neobrađen zid, a ukoliko je zid već gotov, onda se dekorativna cigla postavlja preko mrežice. Kada se oblaže veća površina, kao što je fasada kuće, preporučuje se upotreba fuga od pet do 12 milimetara, da bi zid bio što živopisniji i rustičniji.

Idealna je fasadna cigla za planinske uslove koja ima karakteristike kao prirodni kamen .

Zidne obloge od dekorativne cigle mogu da daju zanimljive efekte kada uređujete unutrašnjost kuće ili stana. Cigla za fasade je zahvalna za kombinovanje uz sve stilove, od klasičnog do modernog. U kombinaciji sa drvetom ili staklom predstavlja odlično rešenje za bilo koju prostoriju u stanu: dnevnu ili spavaću sobu, kuhinju ili čak i kupatilo.

Pri oblaganju zidova ne treba preterivati, dovoljno je staviti dekorativnu ciglu na jedan zid ili naglasiti potporne stubove ili grede ako je u pitanju kuća. Za manje prostorije preporuka je da izaberete što svetlije tonove cigle jer ćete tako dobiti željeni efekat, a nećete vizuelno umanjiti prostor.

Obavezno pogledajte u sledecem linku:

Dekorativna cigla za sve uslove !

Dekorativna cigla
Dekorativna cigla