Primena dekorativnog kamena u savremenoj arhitekturi

Dekorativni kamen

Dekorativni kamen odavno nije samo trend koji ce biti popularan samo par leta.

Ukrasni kamen je u enterijerskoj arhitekturi prisutan preko 35 godina i samo izlaze lepši i lepši modeli.
Fasadni dekorativni kamen je od davnina u upotrebi ali takode nije bilo ovolike palete modela kao što imamo danas.
Pored lepote, dizajna i onoga što se samom kupcu svida, treba obratiti pažnju i na njegov kvalitet.

Prvo cemo predstaviti najjeftinije rešenje, a to je gipsani kamen. Naravno gipsani dekorativni kamen je privlacan zbog svoje niže cene ali moramo obratiti pažnju i na neke negativne strane ovakvog proizvoda. Gips je sklon lomljenju tj. mehanickim oštecenjima u slucaju fizickog kontakta, ne trpi vlagu, a pored toga iz ugla estetike problem nastaje kada mu se pridje blizu jer ne izgleda prirodno. Opcija da se gips koristi na fasadama ili u bilo kom eksterijeru otpada jer ne podnosi menjanje vremenskih uslova. Cena gipsanog kamena u Srbiji varira od 10 do 25 evra.


Drugi izbor i verovatno najzastupljeniji u Evropi i Americi je prirodni dekorativni kamen i to ne bez razloga.

On se najcece pravi od prirodnog usitnjenog kamena koji se kasnije zapece uz dodatak aditiva i boje i ako uz to imate i proizvodaca sa tradicijom i garancijom ovakava zidna obloga postaje dobitna kombinacija. Ujedno ovo je i naša preporuka.

Dekorativni kamen

U Srbiji takav kamen košta – zavisno od debljine oko 50 evra po kvadratnom metru. Naravno može se postavljati kao kamen za fasadu i kao kamen za ograde, šankove, kupatila i raznim drugim okolnistima i funkcijama.
Treci izbor su kamene štanglice koje su dosta izdržljivije od gipsanog ali su poprilicno uniformisane tj. sve su slicnog izgleda i nekako na svakom zidu se cini kao vec videno. Cena im je u Srbiji oko 30 evra ali racunajte na nešto skuplju i dužu ugradnju jer je majstoria potrebno dosta više materijala i vremena i za postavljanja. Za upotrebu na fasadama neke arhitekte ga vole a neke ga ne preporucuju.

about author

admin011

mathiosserbia@gmail.com

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.